Villámgyors házépítés: így húznak fel betonból egy 3D nyomtatott lakóházat

Németországban az elmúlt hetekben a világ leggyorsabb 3D-s beton nyomtatójával hoztak létre lakóépületeket. Szeptemberben kezdődtek az észak-rajna-vesztfáliai Beckumban Németország első 3D nyomtatóval épülő lakóházának munkálatai. Alig 2 hónappal később pedig már a második lakóépületet, egy 5 lakásos társasházat építenek az új technológia alkalmazásával a bajorországi Wallenhausenben – szerepel a PERI közleményében.

A Beckumban épülő ház kétszintes, összesen 160 négyzetméter és a MENSE-KORTE ingenieure + architekten tervezte. A másik mintegy 380 négyzetméter lakóterülettel rendelkező 3 emeletes társasház Európa legnagyobb nyomtatott lakóépülete lesz a Mühlich, Fink & Partner építésziroda tervei alapján. Az utóbbi projektben a nyomtatási folyamat várhatóan hat hetet vesz igénybe. Az így felépült bérlakások az építkezés befejeztével beköltözhetőek lesznek.

A technológia nagy szabadságot ad az építészeknek, rekordsebességgel, 1 m/s sebességgel dolgozik és csak két ember szükséges az üzemeltetéséhez.

Az épületeket a világ egyik legnagyobb, és a piacon elérhető egyik leggyorsabb 3D-s beton nyomtatójával készítik. A gép épületeket képes nyomtatni időzített kötésű, a célra speciálisan fejlesztett cement-alapú anyagból, rétegenként építve fel a végleges méretű betonelemeket. A rendszer nyomtatófeje 3 tengelyen mozog egy biztonságosan felszerelt fém kereten. Emiatt nincs szükség a nyomtató áthelyezésére és ismételt kalibrálására, amellyel rengeteg időt és költséget takarít meg. A szerkezet további előnye, hogy üzemeltetéséhez csupán két emberre van szükség, a nyomtatófejet és a nyomtatási eredményeket pedig kamera figyeli.

A 3D-s nyomtató rekordsebességgel, 1 m/s sebességgel dolgozik, ami azt jelenti, hogy egy 1m² nagyságú dupla rétegű fal nagyjából 5 perc alatt készül el.

A teljes nyomtatási területen, a gép működése közben is lehetőség van a munkavégzésre, ráadásul a szerkezet figyelembe veszi a későbbiek során beépítésre kerülő víz és áram bevezetéséhez szükséges csöveket és csatlakozásokat, így ezek a manuális folyamatok könnyedén integrálhatóak a nyomtatási műveletbe.